Zo creëer je meer cliënten als Performance Coach: 7 tips

De meeste Performance Coaches lopen nog steeds tegen hetzelfde aan: ze willen meer cliënten coachen. Toch is het niet zo lastig. Bij Inner Stance zijn we in de basis bezig met hoe je nieuwe cliënten creëert. Maar leren we je ook hoe je een Performance Coach kunt worden. Dan heb je namelijk helemaal geen uitdaging om aan meer cliënten te komen. Deze 7 tips leggen uit wat je moet doen.

1. Bepaal je formaat van ambitie

Veel mensen onderscheiden “niet kunnen” en “niet willen” niet van elkaar. Ze kunnen het vaak wel, maar zijn niet bereid om het werk te doen. Maar als jij echt iets wil, dan moet je eerlijk tegen jezelf zijn. Ook al vraagt het iets van je of komt er veel bij kijken. Je kunt groot denken, of je kunt klein denken. Oftewel, een groot formaat van ambitie of een klein formaat van ambitie.

Je hebt dus twee keuzes: je speelt op het hoogste level en leert jezelf bouwen als iemand die in staat is om dit te kunnen waarmaken. Of je stelt je formaat van ambitie bij tot een kleiner, haalbaar doel. Jouw succes is afhankelijk van de keuze die jij maakt.

2. Focus op kwantiteit

Als Performance Coach wil je in staat zijn om kwantitatief bezig te zijn. Dat betekent meer cliënten coachen. Je moet massa creëren op basis van beweging en snelheid. Want wil je succesvol worden, dan moet je tijd investeren. De maatschappij laat je denken dat je heel succesvol kan zijn met weinig inspanning. Dit is een illusie. Je moet het werk doen, erop uitgaan en veel mensen spreken. Maar hoe zorg je ervoor dat je kwantitatief meer coachingsgesprekken voert?

Allereerst is coaching niet een aantal mensen spreken en hopen dat er iets gaat gebeuren. Toch komt het vaak voor. Veel coaches zijn in gesprek met zichzelf. Er heerst een angst om afgewezen te worden. Het is echter helemaal niet erg om “nee” te horen. Je moet alleen véél meer gesprekken gaan voeren. Dan brengt een “nee” je steeds dichterbij een “ja”.

Zet tegenslagen om in kansen. Door die innerlijke stem te negeren, kun je krachtiger aan jezelf bouwen. Je leert prioriteiten te stellen en minder te “pleasen”. Dan kun je namelijk focussen op het belangrijkste: jouw kernactiviteiten. En laat je die “oppervlakkige shit” lekker links liggen.

3. Creëer waarde en bied kwaliteit

Naast kwantiteit is kwaliteit een randvoorwaarde. Je kunt wel 20 gesprekken hebben, maar moet ook de kwaliteit kunnen bieden. Anders verdien je nog niks. Kwaliteit heeft alles te maken met waarde creëren. Want je kan iemand pas echt helpen als hij met je werkt. Het is van groot belang om te beseffen wat kwaliteit precies inhoudt. Voor ons coaches is dat maar één ding: de vaardigheid om te observeren. Luisteren naar wat iemand zegt en écht aanwezig zijn. Dit noemen wij een laserfocus hebben.

Je moet niet geforceerd deals willen sluiten. Kwaliteit zie je terug in resultaat. Als jij goed bent in wat je doet, zie je dat op je bankrekening. Nogmaals, speel het level wat jij wil.

Wil je meer verdienen? Werk dan aan de kwaliteit van je coachingsgesprekken. Dit is altijd gekoppeld aan observatie en confrontatie. Als je meester bent in het observeren van gesprekken, kun je pas echt zien wie iemand is. Je leert steeds beter te kijken van welke positie hij komt. En op die manier ben je in staat om de daadwerkelijke oorzaak te achterhalen. Wil je weten hoe? Schrijf je dan nu kosteloos in voor Performance Project. Een kosteloze serie van live-uitzendingen waarin Straight-Line coach Tommy Kruizinga, jouw coaching naar een hoger niveau tilt.

4. Werk met de juiste cliënten

Je wil niet theoretisch coachen, maar het leven wat jij coacht ook daadwerkelijk zelf leven. Meer cliënten coachen bevordert jouw groei als Performance Coach. Maar dan moet je wel met de juiste cliënten werken. Ze zijn in drie groepen onder te verdelen:

Highly motivated
Deze mensen moet je telkens motiveren, veel energie inpompen en continu vooruitduwen. Het schiet niet op, want je blijft in cirkeltjes coachen en boekt weinig resultaat.

Highly committed
Dit zijn mensen die op komen dagen, gecommitteerd zijn en een succesvol bedrijf opzetten. Dat kunnen ze zelf, maar met jou lukt het beter en sneller. Het directe resultaat? Tijd! Geld is te creëren, maar tijd is een beperkte hoeveelheid in het leven.

Highly driven
Een klein, schaars groepje mensen die zo gedreven zijn dat ze alles op het spel zetten om te creëren wat nodig is. Zij offeren andere belangrijke dingen op en gaan door muren. Daarom liggen ze altijd een paar stappen voor. Ze zijn sneller, krachtiger en geven nooit op.

5. Weet wat je prioriteiten zijn

Timemanagement. Het is een veelbesproken onderwerp. Veel mensen denken dat ze er moeite mee hebben. In onze ogen is het echter nooit een issue. Maar wat dan wel? Het is een commitment probleem. Als je niet helder hebt wat je commitments zijn, dan zeg je te veel “ja” en te weinig “nee”. Je doet dingen die je eigenlijk niet hoeft te doen, dus kom je in tijdnood. Bepaal je prioriteiten per dag. Anders loop je in de val dat je van alles gaat doen wat op dat moment helemaal niet nodig is.

6. Maak onderscheid tussen acties

Acties zijn te verdelen in twee soorten: kernacties en oppervlakkige acties. Kernacties leiden tot direct resultaat. Oppervlakkige acties zijn niet altijd nodig. En zijn ze wel nodig, dan kun je ze makkelijk delegeren. Je wil dus heel goed onderscheid kunnen maken: wat zijn de kernacties die ik vandaag moet doen?

Onder kernacties vallen werkzaamheden zoals een-op een-coaching, het creëren van gesprekken en het geven van trainingen. De meeste mensen gaan er een heleboel dingen naast doen, zaken die op dat moment niet hoeven. Denk aan marketingactiviteiten of de boekhouding. Deze oppervlakkige acties creëren geen direct resultaat. Je doet ze, omdat ze een stuk comfortabeler zijn dan kernacties. Terwijl je ze net zo goed kunt uitbesteden. Dan kun jij je focussen op wat er echt toe doet: meer cliënten coachen.

Een kleine opdracht:
Maak een DO – DROP – DELEGATE lijst
Do: wat je zelf echt moet doen
Drop: dingen die niet nuttig zijn
Delegate: zaken die moeten gebeuren maar uitbesteedt kunnen worden

Op die manier maak je een duidelijk onderscheid tussen jouw acties, zodat je heel goed ziet wat je aan het doen bent.

7. Stop met uitstelgedrag

Word een meester in het nooit meer uitstellen, oftewel wees onredelijk. Als je dit lukt, dan ben je immuun tegen allemaal redenen en excuses die je ervan weerhouden om te doen wat nodig is. Mensen die redelijk zijn beginnen nooit. Het is altijd morgen, komende week of volgend jaar.

Als je onredelijk bent dan is je formaat van ambitie hoog. Je wil niet vasthouden aan gedachten die je klein houden. Het dealen met je interne dialoog stelt je in staat om niet meer uit te stellen. Van uitstelgedrag word je kleiner en kleiner. Mensen verwarren onredelijk zijn met asociaal zijn. Maar dat is het niet. Onredelijk zijn betekent doen wat je moet doen, zonder toe te geven aan redenen en excuses.

Veel coaches maken meer cliënten coachen spannend voor zichzelf. Ze weten heel goed wat ze moeten doen. En zijn daar ook serieus mee bezig. Toch durven ze de lat niet hoger te leggen. Ze zijn redelijk. Onredelijk zijn is ook eerlijk zijn en niet jezelf terughouden. Het is onredelijk zijn naar je eigen interne dialoog.
Stop met stoppen en schrijf je nu in voor Performance Project.

Relevante berichten