Wat doe jij met feedback?
Stel je even voor: je zit in een vliegtuig. Door het raampje zie je een in duister gehulde stad. Hoog van boven, met wegen als verlichte zenuwbanen die zich in verschillende richtingen over het landschap vertakken. Je ogen prikken van de korte nacht. Je sluit je ogen en wacht rustig op de landing.
De piloot van het vliegtuig denkt nog niet eens aan rusten. Hij heeft vandaag een lange werkdag, waarvan er nu tien uur op zitten. Terwijl jij met je gedachten al bij je hotelkamer bent, communiceert de piloot met het grondpersoneel. Hij houdt de snelheid, hoogte en richting van het vliegtuig nauwlettend in de gaten. Continu ontvangt hij feedback over zijn positie. Het is voor een piloot namelijk onmogelijk om gedurende de reis exact op de route te zitten. De wind blaast het vliegtuig allerlei kanten op, ook al heb jij daar als passagier weinig van door.
Omstandigheden, zowel extern en intern, zorgen ervoor dat de piloot constant kleine correcties moet maken. Hij ontvangt data, observeert en op basis van de beschikbare gegevens stuurt hij steeds een beetje bij. Uiteindelijk komen zowel jij als de piloot vanaf punt A veilig aan bij punt B.
De vergelijking die hier gemaakt wordt, is vast duidelijk. Jij bent de piloot. Als coach of trainer breng je alle passagiers (je cliënten) naar de plek van bestemming. De inzittenden hebben allemaal hun eigen doelen en redenen voor het maken van de reis. De piloot is echter degene die ze naar punt B kan brengen.
Waarom mensen verdedigen
De weg naar een doel verloopt nooit vlekkeloos. Als je een groots genoeg target hebt gesteld, is het uitdagend, falen strategieën en kom je onverwachte dingen tegen. Vaak reageren mensen daarop door te verdedigen. Ze geven redenen en excuses voor waarom het niet heeft gewerkt en blijven vasthouden aan hun ideeën.
Een goed voorbeeld vind je vaak bij mensen die gezonder willen leven. Als hun pogingen om te sporten en gezond te eten mislukken, hoor je uitspraken als: ‘Ik ben niet gemaakt om te sporten’, of, ‘Ik ben gewoon een Bourgondiër die lekker wil eten’, of, ‘Het gaat al beter dan eerst.’ Of natuurlijk de bekende uitspraak: ‘Maandag begin ik écht.’ Verdedigen is ook wachten tot het juiste moment, dat er nooit gaat komen.
Mensen verdedigen omdat hun brein hun persoonlijkheid in stand wil houden. Een persoonlijkheid die vaak niet werkt. En in plaats van dat ze correcties maken in die persoonlijkheid, gaan ze deze verdedigen.
En het zijn niet alleen je cliënten die verdedigen.
Hoe je jezelf helpt om te zien wat je (nog) niet ziet
Wat als een piloot de feedback van de radiotoren zou negeren? Of als hij steeds tot een later moment zou wachten om bij te sturen? Dat is wat iemand doet als hij weigert te veranderen en geen feedback accepteert. Hij houdt zich vast aan dat wat hij weet en wat hij vanuit zijn cockpit in staat is te zien.
Als coach ben je natuurlijk gefocust op je cliënten. Je bent getraind in het geven van feedback en hen correcties te laten maken. Dat is je vak. Maar heb je ooit eens kritisch naar jezelf gekeken? Doe je ook iets met de feedback die jij ontvangt?
Er is geen enkele reden om acties alleen te baseren op wat er zich afspeelt binnen jouw blikveld. Als coach weet jij dat als de beste. Alleen anderen kunnen jou laten zien wat je zelf nog niet ziet.
Naast andere mensen die feedback geven, is de fysieke realiteit ook een belangrijk feedbacksysteem. Als een piloot ziet dat hij recht op een ander vliegtuig afgaat, kan hij beter maar bijsturen om een ramp te voorkomen. Als ondernemer en coach krijg je ook continu feedback uit jouw fysieke realiteit.
De eerlijkste vorm van feedback
De fysieke realiteit laat je altijd eerlijk zien of je op koers bent. Het geld dat op je bankrekening staat is feedback uit de fysieke realiteit. Hoe je pand eruitziet, hoe gemakkelijk je aan nieuwe cliënten komt, hoeveel er stoppen: het is allemaal feedback die je kan gebruiken.
Ook in je privéleven kun je de fysieke realiteit observeren. Het getal op de weegschaal, je bloeddruk of zelfs de band die je met je partner hebt zijn feedback op jouw acties. De vraag is nu: wat doe je er dan mee?
Verdedigen is niks meer dan niet willen veranderen. Oftewel: het behouden van een oude persoonlijkheid die niet meer werkt. Een krachtig mens verdedigt niet waarom hij iets doet of waarom iets niet werkt, maar richt zich op waar hij nu kan bijsturen om effectiever te zijn.
Als je een nieuwe realiteit wil, is het van de zotte om feedback te negeren en geen correcties te maken. Het goedpraten van je resultaten en de situatie zoals hij nu is, houdt middelmatigheid in stand.
Het probleem met ineffectieve mensen is? Het is nooit nu.
Performance Project gaat over leiderschap in de praktijk. Performance Coaching is leiderschap in de praktijk. Het gaat over je leven ertoe laten doen. Niet morgen maar nu. Schrijf je nu in.