Oprechte liefde is confronterend

Zolang als je leeft, word je onrecht aangedaan. Je wordt onvermijdelijk ergens het slachtoffer van. Iemand steekt je autobanden lek, een van je medewerkers steelt van je, de mensen van wie je houdt sterven. Het leven is niet eerlijk. Je kunt dus maar beter zorgen dat je krachtig bent als mens. Alleen: in de wereld waarin we nu leven, worden mensen niet krachtiger, maar comfortabeler. We geven mensen geen eerlijke feedback over wie ze zijn en over hoe ze leven.

In de generaties voor ons waren veel mensen meer geaard en gegrond. Nu leven we in een maatschappij waarin geaccepteerd worden en er goed uitzien belangrijker zijn dan ooit tevoren. Mensen zijn niet meer eerlijk over wie ze echt zijn en highfiven elkaar continu op social media. Met andere woorden: minder dan ooit zijn we eerlijk tegen onszelf en tegen elkaar. Zo zijn we in onze relaties nogal gefocust op het maar niet kwetsen van elkaars gevoelens. Het gevolg is dat we onoprechte gesprekken voeren waarin alles in codetaal wordt doorgenomen. We ontnemen mensen hiermee de mogelijkheid om te groeien. Vervolgens heerst er ook een hoop onduidelijkheid, want als ik jou opbel om de weg te vragen en ik vertel vervolgens niet de waarheid over waar ik me bevind, kun je me onmogelijk vertellen hoe ik op mijn bestemming aankom.

Wat er daadwerkelijk toe doet

Een krachtige relatie is een middel om als mens te kunnen groeien. Het is een grote misvatting dat een relatie je een bepaald gevoel moet geven of altijd fijn moet zijn. Als je het goed aanpakt, is een relatie soms ook confronterend en oncomfortabel. Wanneer dingen eerlijk worden uitgesproken, kunnen ze ook niet tussen twee mensen in gaan staan en onder de oppervlakte etteren. Alleen liegen de meeste mensen, of ze spreken met elkaar mee. Hoewel dit in eerste instantie juist kan overkomen als steun, is het dat absoluut niet. Het doel van elke relatie is een commitment hebben op elkaars welzijn, wat niet betekent dat je de lat laag legt, geen eerlijke feedback geeft en zorgt dat de ander zo comfortabel mogelijk is. Een krachtige relatie is iemand uitnodigen om een groter spel te spelen. Het zorgt ervoor dat mensen een leven kunnen leiden waarin ze doen wat er daadwerkelijk toe doet.

‘We hebben geen relaties, maar manipulaties’

Op je sterfbed liggen met spijt

We leven in een maatschappij waarin wordt uitgegaan van schaarste. Ons reptielenbrein wil er te allen tijde voor zorgen dat we genoeg zuurstof, voedsel, water en liefde krijgen. Wanneer we uitgaan van schaarste, is het altijd jij of ik. Zo overleven we. Als we tekortkomen, kunnen we een ander niet laten winnen, want dat betekent dat we zelf verliezen.

Ons eigen succes moet dus ten koste gaan van een ander. Hierdoor helpen we anderen niet te groeien en zijn we terughoudend in ons eigen leven. We hebben geen relaties, maar manipulaties. We zijn als de dood dat onze partner ons verlaat, wat leidt tot manipulatie in de hoop dat de ander blijft. We stevenen langzamerhand af op een wereld waarin mensen op hun sterfbed liggen met spijt. Ze kijken terug op een leven dat niet volledig en opzettelijk is geleefd, maar een dat angstig en terughoudend is doorgekomen.

Een zwakke wereld is een ‘of-of’-wereld: of de ander wint, of jij. Een krachtige wereld is een ‘en-en’-wereld. Jij kunt succesvol zijn en de ander ook. En sterker nog, we zitten samen in dit spel dat het leven heet. Je kunt maar beter zorgen dat anderen winnen, want als je in staat bent anderen te laten winnen, dan win je zelf ook. In een krachtige wereld ben je er voor elkaar en creëer je met elkaar.

Het probleem met ineffectieve mensen is? Het is nooit nu.

Performance Project gaat over leiderschap in de praktijk. Performance Coaching is leiderschap in de praktijk. Het gaat over je leven ertoe laten doen. Niet morgen maar nu. Schrijf je nu in.