Make your life matter

Het klinkt als een mooie marketingquote, maar daar heeft het weinig mee te maken. Als we zeggen ‘Make your life matter,’ dan hebben we het over het leven van een leven waarin je gaat voor de dingen die er werkelijk toedoen. Zonder terughoudend te zijn. Zo kun je terugkijken op een leven waarin je iets hebt betekend voor anderen. Een leven waarin je impact hebt gemaakt. Een leven zonder spijt, waardoor je een voorbeeld bent voor anderen. Anders is je leven niets meer dan een waarschuwing: je had allerlei plannen, maar hebt deze nooit uitgevoerd. Je wilde iets bereiken, maar raakte afgeleid door andere zaken.

Life happened. Het leven overkwam je, in plaats van dat jij de veroorzaker was van je leven.

Impact maken

Een leven waarin je impact maakt is iets heel anders. Dat is een leven waarin je kies waarvoor je wil gaan – zoals een topsporter ervoor kiest goud te winnen – en je volgens doet wat nodig is om dat te bereiken. Maar om te kunnen doen wat nodig is, moet je de dingen opgeven die je in de weg staan.

Wat mensen vaak tegenhoudt, is hun eigen angst. Bijvoorbeeld de angst om niet aardig gevonden te worden, de angst om een financieel risico te nemen of de angst voor een eerlijk gesprek met iemand die belangrijk voor ze is.

Een grote angst waar veel mensen zich niet bewust van zijn, is de angst om zich oncomfortabel te voelen. Lees de voorbeelden die ik net gaf maar eens terug: stuk voor stuk onprettig om mee te dealen. Denk ook aan een ontslaggesprek voeren, in de brandende zon trainen voor een marathon of eindelijk door die berg administratie heen werken – geen handelingen waar mensen om staan te springen. Oncomfortabel, maar wel soms nodig om te bereiken wat je wil bereiken.

Ondernemen is topsport

Ondernemen en topsport hebben een haarscherp raakvlak, namelijk de kunst van je comfortabel gaan voelen bij het doen van dingen die niet altijd comfortabel zijn. De meeste handelingen die er echt toe doen, brengen je nu eenmaal buiten de gebaande wegen. En de meeste mensen voelen zich niet bijzonder prettig bij het onbekende.

Ik weet dat het allemaal erg goed klinkt, maar dit ook echt ‘leven’ is iets heel anders. Het vereist dat de dingen die ertoe doen belangrijker zijn dan je eigen comfort. En daar zijn weinig mensen toe bereid.

Relevante berichten