10 minuten leidde tot 3 miljard: de kracht van een sitdown

Soms is er weinig tijd nodig om een grote impact te maken. Uit een sitdown van tien minuten tussen Dr. Dre en Jimmy Iovine kwam het idee voor Beats by Dre tot stand. Later zou Apple het merk opkopen voor maar liefst drie miljard dollar. Wat André Romelle Young (Dr. Dre) de eerste hiphopmiljardair zou maken.

Jimmy wie?

Wie Dr. Dre is weet bijna iedereen. Jimmy Iovine daarentegen, is een minder bekende naam. Zijn successen en de weg ernaartoe zouden echter verplichte lesstof moeten zijn voor iedereen die ondernemingsgezind is. In The Defiant Ones, een vierdelige miniserie van Netflix, krijg je een kijk in de levens van deze twee zwaargewichten. Van hun eerste stappen tot een deal van drie miljard dollar in juli 2014. Mocht je de serie nog niet gezien hebben, maak er dan absoluut tijd voor vrij.

The American dream

Leuk om te weten: de titel komt overeen met The Defiant Ones uit 1958: een film waarin een Afro-Amerikaan en een blanke Amerikaan geketend aan elkaar ontsnappen uit de gevangenis. Door samen te werken overstijgen ze de verwachtingen van de tijdsgeest en bereiken ze hun gezamenlijke doel. Hier zijn veel overeenkomsten met de documentaire uit 2017 in te vinden. Jimmy en Dre zijn beide afkomstig uit de arme, lagere klasse van Amerika en breken daar uiteindelijk uit los, om samen grote successen te creëren.

 

 

De documentaireserie zit bomvol fragmenten die waardevol zijn voor gedreven coaches en trainers. De samenwerking tussen Jimmy en Dr. Dre is authentiek én professioneel. Hun werkwijzen verschillen, maar de werkethiek van beide mannen is van bijzonder hoog niveau. Je ziet dat afspraken worden nagekomen, zelfs als er veel ruis en geruchten omheen ontstaan. Het is makkelijk om te zien met welk inner stance de mannen op het speelveld verschijnen.

“Jimmy has this brutal honesty. It can appear rude. Lots of people don’t like him, but it’s brutal honesty why you want him in the room.”

– Bono

Hoge druk

Een cijfer als drie miljard klinkt erg goed, maar wie heeft er nu echt een idee hoeveel dat werkelijk is? Pas op het moment dat je ermee geconfronteerd wordt, ervaar je wat het echt betekent om een deal van dat formaat binnen te slepen. Je moet jezelf gebouwd hebben als een krachtig persoon. Anders bezwijk je onder de druk. Want bij een deal als deze komt een hoop verantwoordelijkheid kijken – en de bijbehorende consequenties wanneer er niet geleverd wordt. Niet iedereen kan daar mee omgaan.

Werkethiek en relaties

Familie en vrienden komen aan het woord over de werkethiek van het duo. Er wordt gesproken over de enige manier waarop een huwelijk met een extreem gedreven persoon kan functioneren. Want ook dat is niet voor iedereen weggelegd. “Als je een doodgewone man wil, moet je niet met een genie trouwen”, zegt Vicky Iovine, de ex-vrouw van Jimmy. “Er waren veel extremen. Hij bepaalde zijn eigen uren en als hij niet met me wilde praten, deed hij dat niet. Ik wilde in het begin niet scheiden, totdat ik het wel wilde.” Ook Nicole Young, de huidige vrouw van Dr. Dre, komt aan het woord. Het wordt duidelijk dat het allesbehalve gemakkelijk is om samen te zijn met iemand die zo’n hoge standaard hanteert op elk vlak van zijn leven.

De tien minuten die alles veranderden

Na zijn scheiding en teleurstellingen in de muziekbusiness, raakte Jimmy down en gefrustreerd. Hij reageerde daarop met zijn eigen vorm van therapie: keihard aan de bak gaan. Op precies dat moment wandelt hij langs het strandhuis van Dr. Dre. Ze gaan spontaan samenzitten en hebben een gesprek van krap tien minuten. Wat daar besproken wordt, verandert hun professionele koers voorgoed.

“We wanted to put headphones on steroids.”

– Jimmy Iovine

Niemand wist dat ze zaten te wachten op Beats by Dre. Het bevond zich in de wereld waarvan men niet weet dat ze het niet weten. Mensen verklaarden hen voor gek. Steve Jobs waarschuwde Jimmy: “You can get yourself killed going into hardware. It’s not easy!” Het zijn juist de gedurfde innovators die ogenschijnlijk in de toekomst kunnen kijken. En het zijn mensen als Jimmy Iovine en André Romelle Young die nodig zijn om een visie om te zetten naar realiteit. Deze gouden samenwerkingen veranderen de koers waar we in varen. Hoe gek het ook mag klinken, een koptelefoon kan de wereld veranderen.

Alleen al voor het smeuïge, goed in elkaar gezette verhaal zou je The Defiant Ones moeten kijken. Maar als je als doel hebt om als mens en als professional tot de absolute top te behoren – dan is het verplicht studiemateriaal.

Relevante berichten